Výživa v kojeneckém věku
V žádném jiném věkovém období se výživa nemění tak významně
jako během prvního roku života dítěte, který lze z pohledu výživy
rozdělit na tři období, která postupně do sebe přecházejí a každé z
nich trvá přibližně 4-6 měsíců.
První období je výhradně mléčné, kdy dítě je plně kojeno nebo
dostává vhodné kojenecké mléko (počáteční mléko). Prospívající dítě
má být výhradně kojeno do konce 6. měsíce. Množství mléka pro
zdravého kojence odpovídá asi 1/6 jeho hmotnosti, tj. 150-180
ml/kg/den, maximálně 1 litr mléka denně. Toto množství také plně
kryje potřebu tekutin dítěte.
Druhé období je přechodné období, během kterého dítě dostává k
mateřskému mléku nebo ke kojeneckému mléku příkrmy zvláště
upravené pro tento věk.
Ve třetím období smíšené stravy je postupně zařazována do
jídelníčku upravená strava dospělých vhodná pro dítě. Po celý první
rok může dítě dostávat mateřské mléko, počáteční mléko nebo od
druhého období také pokračovací mléko pro starší kojence.
Nejlepší výživou novorozenců a kojenců je kojení - tedy mateřské
mléko. Pokud dítě nemůže být kojeno, jsou nejvhodnějším řešením
průmyslově vyráběné přípravky mléčné kojenecké výživy, které se
svým složením co nejvíce blíží mateřskému mléku a tím také
výživovým potřebám kojence.
Počáteční mléka jsou vhodná pro novorozence a kojence od narození
do ukončeného 4. měsíce života, lze je však podávat až do stáří
jednoho roku. Pokračovací mléka jsou potom určena pro děti od
ukončeného 4. měsíce do 36 měsíců života.
Počáteční mléka obsahující bílkovinu kravského mléka
Jako zdroj bílkoviny pro počáteční mléka je nejčastěji používána
bílkovina kravského mléka. Použita však může být také ve
speciálních situacích rozštěpená (hydrolyzovaná) bílkovina
kravského mléka. V poslední době jsou počáteční mléka
obohacována rovněž o jednoduché cukry odvozené od mléčného
cukru (oligosacharidy), které jsou stravou pro vhodné mikroorganismy
v trávicím ústrojí dítěte (prebiotika). Jiní výrobci mléka obohacují
přímo o vhodné mikroorganismy (probiotika).
Tuky v počátečních mlécích kryjí asi polovinu kalorické potřeby
dítěte. Počáteční mléko musí obsahovat zaručené množství kyseliny
linolové a a-linolenové. Všechna počáteční mléka obsahují vhodné
množství minerálů, stopových prvků a vitaminů, které kojenec
potřebuje pro svůj růst.